22 de ani închisoare pentru uciderea unui copil

Categories ExplicitPosted on

22 de ani închisoare pentru uciderea unui copil


Marcela Făgărășan (stânga)

Asistenta maternală Marcela Făgărășan, din Bistrița-Năsăud, care a fost judecată pentru uciderea unui copil de 4 ani pe care îl avea în îngrijire, a fost condamnată la 22 de ani de închisoare de către magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție. Decizia este definitivă.

Asistenta maternală a fost acuzată că l-a forțat pe copilul de 4 ani Lucian Rostaș să mănânce, l-a îmbătat, i-a tăiat urechea și i-a secționat organele genitale cu foarfeca, i-a spart maxilarul, l-a ars cu țigara și l-a bătut în mod repetat timp de patru luni, așa cum a reieșit în urma necropsiei.

El a fost găsit mort în locuința femeii, pe 21 august 2008, când s-a constatat că decesul a survenit ca urmare a unei asfixii mecanice, după ce a fost hrănit forțat de către asistentă.

Potrivit HotNews, Lucian Rostaș provenea dintr-o familie destrămată de romi și fusese încredințat Marcelei Făgărășan în anul 2007, după ce obținuse atestatul din partea Direcției locale de protecție a copilului.

Potrivit declarațiilor din dosar, Făgărășan recunoscuse în fața procurorilor că l-a torturat pe Lucian Rostaș, fiind supărată pentru că „era țigan și făcea pe el“.

Totuși, în fața instanței femeia a negat acuzațiile. „Nu l-am bătut niciodată pe copil. I-am tăiat cu foarfeca doar infecția pe care o avea pe corp. Nu am știut că avea probleme cu înghițirea hranei și nici nu l-am ars cu țigara. Leziunile de care eu am fost acuzată s-au datorat căzăturilor pe molozul din casă în perioada când făceam curățenie. Unghiile de la mână nu i le-am rupt eu, i-au căzut. Băuturi alcoolice consumam atunci când aveam musafiri, nu obișnuiam”, a declarat Marcela Făgărașan în fața magistraților.

Cazul asistentei Marcela Făgărășanu a șocat opinia publică în urmă cu doi ani, iar neglijențele și erorile din sistemul de protecție a copilului au avut ecouri la nivelul conducerii Ministerului Muncii, care propunea actualizarea legii din anul 1998 privind statutul de asistent maternal.

Teodora Bertzi, fost secretar de stat din Ministerul Muncii, care a depus în 2008 proiectul de modificare a legii, spune că, la doi ani de la tragedie, acesta nu a fost aprobat de Guvern.

„Nu s-a întâmplat nimic cu legea, nu a fost aprobată de Guvern ca să ajungă în Parlament. Nu a fost o preocupare în acest sens, nu a fost considerată o prioritate”, explică Bertzi.

Fostul secretar de stat propunea atunci schimbarea hotărârii de guvern din 1998, prin care asistenților maternali li se interzicea să aibă o altă ocupație remunerată, și introducerea unei grile speciale de salarizare și un personal specializat, care să lucreze pe baza unui contract de colaborare.

„Legea este depășită, dar tragedia din 2008 nu din cauza legii s-a întâmplat, ci din cauza managementului greșit și a intereselor locale care au intervenit în evaluarea asistentei pentru acordarea atestatului”, a conchis Bertzi.

Mădălina PRUNDEA