CAMERA DE GARDĂ: Românii, în căutarea donatorilor de organe

Categories trimitere dreapta, ViațăPosted on

CAMERA DE GARDĂ: Românii, în căutarea donatorilor de organe

Profesorul Irinel Popescu, şeful Institutului Clinic Fundeni, a declarat că în România rata de consimţământ a populaţiei pentru donarea de organe este aproape la nivelul Uniunii Europene, însă potenţialul nu este exploatat corespunzător în lipsa coordonatorilor de transplant, fiind nevoie de 12 astfel de specialişti.

“Aici, după părerea mea, e nevoie de un plan naţional mai susţinut. Dacă mă întrebaţi cam câţi coordonatori ar fi nevoie, aş spune 12, pentru că sunt 12 unităţi acreditate din care se pot face prelevări de organe. Analizând cele două cauze majore, rata de consimţământ al familiei – care este la nivelul mediei europene – şi câţi donatori potenţiali ar fi în aceste centre, în această a doua componentă încă este de lucru şi aici rolul coordonatorilor de transplant ar fi important”, a arătat dr. Irinel Popescu.

Şeful Institutului Fundeni a precizat că trebuie lucrat la colaborarea cu aceste unităţi acreditate pentru prelevarea de organe, iar coordonatorul de transplant să fie o persoană dedicată, care se ocupă doar cu identificarea potenţialilor donatori, cu anunţarea lor în sistemul naţional şi, bineînţeles, cu efectuarea prelevării acolo unde familia este de acord.

Potrivit profesorului, în România, media este de patru donări la un milion de locuitori, iar în Uniunea Europeană este de 15 donări la un milion de locuitori.

Pe de altă parte, prof. dr. Radu Deac, unul dintre organizatorii celei de-a VII-a ediţii a Congresului “Romtransplant”, care s-a desfăşurat la Târgu Mureş, a precizat că, în ciuda existenţei a doar opt coordonatori de transplant în ţară, numărul transplanturilor a crescut faţă de ceea ce a fost până anul trecut.

“De exemplu am ajuns la 292 de transplanturi de ficat, ceea ce pentru România este mult, este la nivelul oricărui centru de vârf din lume”, a arătat dr. Deac.