Cele 10 tehnologii necesare pentru combaterea Covid-19

Categories AfaceriPosted on

Pe masura ce pandemia se extinde, tehnologiile, aplicatiile si initiativele pentru a incerca sa controleze situatia s-au inmultit. Scopul majoritatii: sa vindece mai eficient pacientii si sa usureze viata profesionistilor din sanatate epuizati si coplesiti. In acest articol va spunem despre cele 10 tehnologii necesare pentru combaterea Covid-19 conform unui nou raport al Parlamentului European. 

10 tehnologii pentru a lupta impotriva Covid-19

Raportul „Zece tehnologii pentru combaterea coronavirusului” al Parlamentului European detaliaza modul in care zece instrumente tehnologice ajuta la combaterea pandemiei prin aplicatii inovatoare. In continuare, explicam cele 10 tehnologii necesare pentru combaterea covid-19 si ce rol joaca acestea in combaterea pandemiei. Continua sa citesti!

1. Inteligenta artificiala

Pe masura ce coronavirusul s-a raspandit, organizatiile internationale si oamenii de stiinta au folosit inteligenta artificiala pentru a urmari epidemia. Scopul a fost acela de a putea prezice unde ar putea aparea virusul si de a raspunde cu forta.

In timpul pandemiei, IA a fost folosita in principal pentru a ajuta la detectarea persoanelor infectate. Acest lucru a fost realizat, conform raportului, prin detectarea semnelor vizuale ale Covid-19 in imaginile CT pulmonare pentru a monitoriza modificarile temperaturii corpului in timp real, folosind senzori portabili. De asemenea, pentru a oferi o platforma de date open source pentru a urmari raspandirea bolii. Aceste programe au capacitatea, pe baza acestor date, de a prezice numarul de cazuri potentiale noi pe zona si ce tip de populatie este cel mai expusa riscului, precum si de a evalua si optimiza strategiile de control al raspandirii.

De asemenea poate:

  • Livrati materiale medicale cu drona
  • Scanati medicamentele aprobate cu altele care ar putea functiona si impotriva coronavirusului
  • Dezvoltati algoritmi pentru gestionarea contactelor cazurilor probabile sau confirmate de Covid-19 pentru Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor
  • Detecteaza stiri false despre virus cu aplicatii de invatare automata pentru a extrage informatii din retelele sociale
  • Utilizati recunoasterea faciala pentru a urmari persoanele care nu poarta masca in public
  • Sisteme de detectare a febrei bazate pe inteligenta artificiala

De exemplu, gigantul chinez Baidu a dezvoltat un sistem care foloseste tehnologia infrarosu si de recunoastere faciala. Scaneaza si fotografiaza peste 200 de persoane pe minut in gara Qinghe din Beijing. Si, la randul lor, autoritatile chineze desfasoara drone pentru a patrula in locuri publice, pentru a efectua imagini termice si pentru a-i urmari pe cei care incalca carantina.

2.Blockchains

Tehnologia Blockchain a aparut recent ca un instrument cheie in gestionarea pandemiei. Acestea reprezinta o modalitate transparenta si robusta de a facilita luarea eficienta a deciziilor.

A devenit o parte integranta a raspunsului global prin urmarirea raspandirii bolii, gestionarea platilor de asigurari si mentinerea sustenabilitatii lanturilor si rutelor de aprovizionare medicala si urmarirea donatiilor. Aplicatiile blockchain ar putea monitoriza focarele de boli prin crearea de modele care sunt actualizate de sute de ori pe zi.

Alte utilizari ale blockchain-ului:

  • Imbunatatiti diagnosticul, acuratetea si eficacitatea tratamentului
  • Eficientizati izolarea rapida a grupurilor de cazuri
  • Monitorizarea aprovizionarii cu medicamente
  • Gestionati datele medicale si identificati tiparele simptomelor bolii

Dincolo de utilizarea sa ca instrument de urmarire a datelor, autoritatile mai pot:

  • Abordati interoperabilitatea asistentei medicale
  • Provocati si ajutati la accelerarea studiilor clinice, facilitand stocarea si partajarea datelor intre investigatori
  • Asigurarea fiabilitatii colectarii si raportarii datelor din studiile clinice

De exemplu, platforma chineza Xiang Hu Bao este un schimb de creante colective bazat pe blockchain. Cererile de asigurare pentru coronavirus sunt procesate nu doar reducand documentele (eliminand posibilitatea de contagiune), dar si permitand tuturor partilor sa urmareasca procesul de pe dispozitivele lor.

3. Tehnologii open source

Pe locul al treilea, printre tehnologiile de combatere a covid-ului se numara open source. In timpul unei epidemii, partajarea datelor este esentiala. Acest lucru permite o mai buna intelegere a originilor si raspandirii infectiei. In plus, poate servi ca baza pentru prevenirea, tratamentul si ingrijirea eficienta. Capacitatea tehnologiilor informationale de a permite diseminarea si colaborarea datelor cu costuri reduse a condus la infiintarea unei multitudini de depozite si platforme de tehnologie a informatiei pentru schimbul de date.

De exemplu, potrivit studiului, autoritatile de sanatate publica, universitatile si laboratoarele clinice publica date genomice din probe de Covid-19 intr-un ritm fara precedent. OMS furnizeaza zilnic rapoarte de stare care includ cazuri noi. Intre timp, peste 30 de editori majori au convenit sa faca toate publicatiile lor legate de Covid-19 accesibile in arhivele publice.

Dar nu numai atat, metodologia open source este folosita si pentru a partaja tehnologii. Compania Just One Giant Lab a dezvoltat o metodologie open source de testare a coronavirusului pentru a partaja design-uri. El a facut acest lucru pentru ca laboratoarele certificate sa poata produce cu usurinta kituri de testare. NextStrain, pe de alta parte, este o aplicatie open source care urmareste evolutia virusilor si bacteriilor. In plus, colecteaza toate datele de la laboratoarele care secventiaza genomul SARS-CoV-2 si il centralizeaza intr-un singur loc. Intre timp, cercetatorii au impartasit noi descoperiri cu privire la profilul genomic al virusului prin publicatii open source si site-uri de preprint, cum ar fi BioRxiv si Chinaxiv.

4. Tehnologii de telemedicina

Pandemia de Covid-19 pune provocari unice pentru furnizarea de servicii de sanatate. In cele mai grele luni, guvernele din intreaga lume au ordonat inchiderea serviciilor neesentiale. De asemenea, restrictia de a nu parasi locuinta pentru a aplatiza curba si pentru a ajuta spitalele prabusite sa ramana functionale.

Prin urmare, tehnologiile alternative ar putea oferi o legatura esentiala intre pacienti si medici, evitand nevoia de a merge la spitale. Avand in vedere ratele ridicate de transmitere a bolilor, in special in spitale, tehnologiile de telemedicina ar putea fi un mijloc rentabil de incetinire a raspandirii virusului si de a reduce presiunea asupra capacitatii spitalelor prin functionarea ca un potential filtru. Scopul principal ar fi sa-i tinem acasa pe cei cu simptome moderate, in timp ce doar cele mai grave cazuri se muta la spitale.

Telemedicina este una dintre cele mai importante tehnologii de combatere a Covid. Acestea permit pacientilor sa fie vazuti si diagnosticati de la distanta de catre medici. Se realizeaza printr-un sistem de comunicare bidirectional, audiovizual si interactiv in timp real. Acestea includ „vizite” video prin computere si smartphone-uri compatibile cu webcam-uri cu chatbot si algoritmi automatizati.

In primul rand, permite spitalelor sa ramana clare pentru cazurile confirmate. In al doilea rand, reduce ratele de transmitere a virusului. Adica nu exista riscul de a fi expus. Si in al treilea rand, deoarece aceasta tehnologie este disponibila in orice moment, mai multi pacienti pot fi vazuti decat in ​​persoana.

5. Imprimare 3D

Avand in vedere riscul ridicat ca capacitatea sistemului de sanatate sa fie depasita, inclusiv disponibilitatea materialelor precum masti sau aparate respiratorii, guvernele iau masuri din ce in ce mai drastice pentru a-si spori productia si pentru a optimiza furnizarea de echipamente medicale. Pe masura ce coronavirusul continua sa puna presiune asupra spitalelor, imprimarea tridimensionala (3D) joaca un rol foarte important printre tehnologiile de combatere a Covid19.

Imprimarea 3D este o tehnica de fabricatie aditiva in care obiectele sunt create prin lipirea sau imprimarea unui strat de material peste altul, pe baza modelelor digitale. Principalul sau avantaj este ca piesele care sunt necesare in cantitati mici pot fi produse la un cost scazut, deoarece doar imprimanta si desenele de proiectare sunt necesare pentru a reproduce piesele cu materiale locale.

Confruntati cu probleme de aprovizionare, producatorii din intreaga lume si-au unit fortele pentru a crea supape de ventilatie, filtre de respiratie, truse de testare, masti si, in general, consumabile medicale. De asemenea, produse complet noi, cum ar fi adaptoarele din plastic pentru manerul usii care permit deschiderea usoara a cotului.

De asemenea, s-au inmultit modelele de produse medicale imprimabile 3D pentru combaterea focarului. De exemplu, un grup de voluntari italieni si-a folosit imprimanta 3D pentru a face copii neoficiale ale unei supape brevetate care era insuficienta in spitalele italiene. Le-a distribuit unui spital din Brescia, unde 250 de pacienti cu coronavirus aveau nevoie de aparate de respirat.

6. Tehnologii de editare a genelor

Printre tehnologiile de combatere a Covid-19 se numara editarea genelor. Momentan nu exista medicamente aprobate care sa protejeze oamenii sau sa-i trateze de coronavirus, desi unele antivirale sunt deja testate.

In cazul acestei pandemii, a durat doar doua saptamani dupa ce oficialii de sanatate publica au raportat virusul la OMS pentru ca oamenii de stiinta sa-l izoleze si sa descopere secventa completa a materialului sau genetic. Acest lucru a fost dezvaluit rapid si astazi sunt dezvoltate cel putin 20 de vaccinuri.

Potrivit raportului, timpul este esential in primele linii ale acestui focar viral. Prin urmare, progresele in tehnologiile de editare a genelor, in special CRISPR (Clustered Regularly Interspersed Short Palindromic Repeats)-Cas9 (CRISPR-associated protein 9), trebuie valorificate pentru a accelera eforturile in curs de dezvoltare a medicamentelor si diagnosticelor.

7. Nanotehnologie

Pe locul sapte, printre tehnologiile de combatere a Covid-19 se afla nanotehnologia. In prezent, exista inca putine instrumente specifice disponibile pentru a controla cresterea pandemiei si pentru a-i trata pe cei bolnavi. Masurile de carantina, izolarea si controlul infectiilor sunt tot ceea ce poate fi folosit pentru a preveni raspandirea.

Ceea ce lipseste este un agent antiviral specific pentru tratarea celor infectati. Si, ulterior, reduceti raspandirea si transmiterea virala. Produsele bazate pe nanotehnologie sunt dezvoltate si implementate pentru izolarea, diagnosticarea si tratamentul Covid-19. Un nanovaccin experimental a devenit primul vaccin testat intr-un studiu uman.

Nanotehnologia este un domeniu multidisciplinar care foloseste nanoparticule si dispozitive pentru diverse aplicatii; inclusiv diagnostice, medicamente tintite, livrarea si producerea de noi tratamente terapeutice materiale. S-a demonstrat ca nanotehnologia ajuta la tratarea unei infectii virale prin diferite mecanisme si poate actiona ca sisteme de administrare a medicamentelor antivirale. Adica, ei pot interactiona si se pot lega de un virus si, astfel, il pot impiedica sa se ataseze si sa intre in celula gazda. Aceasta o face una dintre tehnologiile cheie impotriva Covid-19.

8. Biologie sintetica

Biologia sintetica se bazeaza pe laborator. In ea, oamenii de stiinta adopta o abordare multidisciplinara, folosind biologia, inginerie, genetica, chimie si informatica pentru a modifica substantial genotipul virusului. Acest lucru poate contribui la progrese in domenii, de la dezvoltarea de medicamente si vaccinuri pana la controlul daunatorilor speciilor invazive.

Ca raspuns la pandemia actuala, biologii sintetici aplica instrumente de ultima generatie pentru a accelera dezvoltarea unui vaccin de succes. Eforturile lor ilustreaza potentialul biologiei sintetice de a proiecta, construi si testa solutii la o astfel de provocare.

In contextul pandemiei de Covid-19, biologia sintetica a fost vazuta ca urmatorul pas in avansarea si dezvoltarea vaccinurilor, deoarece este folosita ca instrument de proiectare pentru a le face mai eficiente ca niciodata.

9. Drones

Pe locul noua, una dintre cele mai noi tehnologii din vremea Covid-19 este dronele. Acestea se ocupa de orice, de la dezinfectie si patrule stradale pana la livrarea de alimente si medicamente in cartierele aflate in carantina, de exemplu.

In contextul pandemiei, dronele sunt folosite pentru a monitoriza masurile de carantina, pentru a facilita difuzarea, pentru a pulveriza dezinfectant etc. Dar si, de exemplu, sa detecteze, sa monitorizeze traficul si sa livreze materiale medicale in zonele infectate.

Pe masura ce situatia s-a inrautatit, software-ul dronei a fost modificat pentru a dobandi mai multe functii. Dronele au fost folosite pentru a inlocui elicopterele de patrulare si dezinfectarea regulata, precum si pentru a controla masurile de izolare si distantare sociala, contribuind la reducerea numarului de contacte fata in fata.

Politia a folosit drone echipate cu senzori termici, camere de noapte, lentile cu zoom de inalta definitie si difuzoare pentru a impune restrictii de miscare in Spania  in timpul blocarii, in timp ce in China rolul lor a devenit mult mai crucial in mentinerea a milioane de oameni acasa si identificarea acestora. cei care nu poarta masca in locuri publice folosind camere cu zoom 40x.

10. Roboti

In cele din urma, ultimii in lista tehnologiilor de combatere a Covid-19 sunt robotii. La fel ca dronele, robotii sunt o alta tehnologie noua implementata pentru a limita raspandirea Covid-19. Pandemia a accelerat „testarea” robotilor si dronelor in public, toate partile interesate cautand cea mai convenabila si mai sigura modalitate de a face fata focarului si de a limita raspandirea acestuia.

De fapt, ele se raspandesc in toata lumea. Printre sarcinile lor: roboti care dezinfecteaza spitale intregi, decontamineaza locuri publice si private, gestioneaza deseurile periculoase biologice sau livreaza alimente si medicamente. Exista si roboti care masoara temperatura si actioneaza ca asistenti medicali. Tehnologia este folosita pentru a reduce riscul de transmitere de la persoana la persoana, in special in punctele de contact. Este una dintre cele mai inteligente tehnologii impotriva Covid-19.