Comisia Europeana a aprobat mai multe conditii pentru directionarea banilor catre activitati durabile

Categories EconomicPosted on

Comisia Europeana a adoptat, miercuri, un pachet de masuri privind imbunatatirea fluxului de investitii catre activitati durabile in intreaga Uniune Europeana, asa-numita taxonomie UE. Investitorii ar urma sa isi reorienteze investitiile catre tehnologii si intreprinderi mai durabile, astfel incat Europa sa devina neutra din punct de vedere climatic pana in 2050.

Toxonimia UE este un sistem de clasificare pentru investitii durabile folosit la nivelul UE. Comisia Europeana urmareste ca UE sa devina lider la nivel mondial in domeniul stabilirii standardelor in materie de finantare durabila.

Ce cuprinde pachetul:

Actul delegat privind taxonomia UE in domeniul climei urmareste sa sprijine investitiile durabile, oferind mai multa claritate in legatura cu activitatile economice care contribuie cel mai mult la indeplinirea obiectivelor de mediu ale UE. Astazi, colegiul comisarilor a ajuns la un acord politic pe marginea textului. Actul delegat va fi adoptat in mod oficial la finalul lunii mai, de indata ce vor fi disponibile traducerile in toate limbile oficiale ale UE. O comunicare, adoptata tot astazi de colegiul comisarilor, prezinta o descriere mai detaliata a abordarii Comisiei.

O propunere de Directiva privind raportarea de catre intreprinderi de informatii privind durabilitatea. Aceasta propunere de directiva vizeaza sa imbunatateasca fluxul de informatii intre intreprinderi. Aceasta propunere va asigura o mai mare coerenta in ceea ce priveste raportarea de catre intreprinderi de informatii privind durabilitatea, astfel incat firmele din domeniul financiar, investitorii si publicul larg vor putea utiliza informatii comparabile si fiabile in materie de durabilitate.

Cele sase acte delegate de modificare privind obligatiile fiduciare, consultanta in materie de investitii si de asigurari vor asigura faptul ca firmele din domeniul financiar, cum ar fi consultantii, administratorii de active sau companiile de asigurari, vor include preocuparile legate de durabilitate in cadrul procedurilor lor si al consultantei in materie de investitii pe care o ofera clientilor lor.

Pactul verde european reprezinta strategia de crestere a Europei prin care se urmareste imbunatatirea bunastarii si a sanatatii cetatenilor, obtinerea neutralitatii climatice pentru Europa pana in 2050 si protejarea si conservarea capitalului natural si a biodiversitatii la nivelul UE.

In cadrul acestui demers, intreprinderile au nevoie de un cadru cuprinzator in materie de durabilitate pentru a-si modifica modelele de afaceri in consecinta. Pentru a asigura tranzitia financiara si pentru a preveni dezinformarea ecologica, toate elementele din pachetul de astazi vor spori gradul de fiabilitate si comparabilitate al informatiilor in materie de durabilitate. Acest pachet va face din sectorul financiar european punctul central al unui proces de redresare economica durabila si favorabila incluziunii in urma pandemiei de COVID-19 si al dezvoltarii economice durabile a Europei pe termen mai lung.

Actul delegat privind taxonomia UE in domeniul climei

Taxonomia UE este un instrument robust, intemeiat pe date stiintifice, care ofera transparenta intreprinderilor si investitorilor. Aceasta defineste un limbaj comun pe care investitorii il vor putea folosi atunci cand investesc in proiecte si activitati economice care au un impact pozitiv semnificativ asupra climei si a mediului. In egala masura, va introduce si obligatii de publicare de informatii pentru intreprinderi si participantii la pietele financiare.

Actul delegat de astazi, asupra caruia colegiul comisarilor a ajuns la un acord politic, prezinta primul set de criterii tehnice de examinare care ar urma sa fie folosite pentru definirea activitatilor care contribuie in mod substantial la doua dintre obiectivele de mediu prevazute in Regulamentul privind taxonomia: adaptarea la schimbarile climatice si atenuarea schimbarilor climatice. Aceste criterii se bazeaza pe recomandarile stiintifice facute de grupul de experti tehnici (TEG) dedicat finantarii durabile. Ele sunt rezultatul unui feedback amplu primit din partea partilor interesate, precum si al discutiilor cu Parlamentul European si cu Consiliul. Acest act delegat ar acoperi activitatile economice a circa 40 % dintre companiile cotate la bursa, in sectoarele de activitate care genereaza aproape 80 % din emisiile directe de gaze cu efect de sera din Europa. Printre aceste sectoare se numara energia, silvicultura, industria manufacturiera, transportul si constructiile.

Actul delegat privind taxonomia UE este un document care va continua sa evolueze in timp si care va reflecta evolutiile si progresele tehnologice. Criteriile vor fi revizuite periodic. In acest fel se va garanta faptul ca in timp vor putea fi incluse in domeniul de aplicare noi sectoare si activitati, inclusiv activitati de tranzitie si alte activitati de facilitare.

O noua directiva privind raportarea de catre intreprinderi de informatii privind durabilitatea

Propunerea revizuieste si consolideaza normele existente introduse de Directiva privind prezentarea de informatii nefinanciare. Scopul sau este de a crea un set de norme care, in timp, sa situeze raportarea cu privire la durabilitate pe picior de egalitate cu raportarea financiara. Propunerea de directiva va extinde cerintele UE in materie de raportare cu privire la durabilitate la toate intreprinderile mari si la toate societatile cotate la bursa. Astfel, aproape 50 000 de intreprinderi din UE vor fi obligate sa respecte standardele detaliate ale UE in materie de raportare de informatii privind durabilitatea, ceea ce reprezinta o crestere fata de cele 11 000 de intreprinderi supuse actualelor cerinte. Comisia propune elaborarea de standarde pentru companiile de mari dimensiuni si de standarde separate, proportionale pentru IMM-uri, pe care IMM-urile necotate la bursa sa le poata folosi daca doresc.

In general, propunerea urmareste sa se asigure ca informatiile raportate de catre intreprinderi privind durabilitatea de care au nevoie investitorii si alte parti interesate sunt fiabile si comparabile. Aceasta propunere va asigura un flux coerent de informatii in intregul sistem financiar. Intreprinderile vor trebui sa informeze cu privire modul in care activitatile lor economice sunt afectate de aspecte care tin de durabilitate, cum ar fi schimbarile climatice si impactul pe care aceste activitati ale lor le au asupra oamenilor si a mediului.

Propunerea va simplifica si procesul de raportare pentru intreprinderi. La ora actuala, multe intreprinderi sunt supuse presiunii de a utiliza o multitudine de standarde si cadre diferite de raportare cu privire la durabilitate. Standardele UE de raportare privind durabilitatea incluse in propunere ar trebui sa fie un ,,ghiseu unic”, care sa ofere intreprinderilor o solutie unica menita sa raspunda nevoilor de informare ale investitorilor si ale altor parti interesate.

Actele de modificare a actelor delegate privind consultanta in materie de investitii si asigurari, obligatiile fiduciare si supravegherea si guvernanta produselor

Cele sase acte de modificare propuse incurajeaza sistemul financiar sa sprijine atat intreprinderile aflate pe calea durabilitatii, cat si pe cele care sunt deja durabile. In egala masura, aceste acte de modificare vor consolida lupta UE impotriva dezinformarii ecologice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *