Sunt koala din Australia pe cale de disparitie?

Categories CulturaPosted on

Koala sunt marile victime ale incendiilor din Australia din ultimele luni. Atat de mult incat unele societati stiintifice spun deja ca aceste animale ar fi practic disparute pe acest continent insular.

Un exemplu este Australian Koala Foundation (AKF), care considera ca in prezent nu au mai ramas mai mult de 80.000 de koala in Australia, ceea ce ii face „disparuti virtual sau functional”. In cel mai rau caz, ar putea ramane chiar mai putini koala decat s-a estimat, iar numarul ar putea scadea chiar la 43.000.

In schimb, alte surse de informare nu sunt atat de alarmiste. Conform Listei Rosii a Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii, au mai ramas 300.000 de koala.

In prezent, koala este listata cu eticheta de specie „vulnerabila”, cea mai mica dintre toate categoriile de amenintare . Cu toate acestea, pe baza cercetarilor sale ample de-a lungul anilor, AKF sugereaza ca starea de conservare a koala ar trebui sa fie imbunatatita la „pe cale critica de disparitie”. AKF a monitorizat 128 de circumscriptii federale care se afla in raza koala din 2009. Un deceniu mai tarziu, 41 dintre ei nu prezinta semne de koala.

In aprilie 2012, guvernul australian a declarat koala „specie vulnerabila” in New South Wales, Law si Queensland. Victoria si Australia de Sud au fost excluse de pe lista. In schimb, AKF considera ca koala ar fi trebuit sa fie listata in toate statele. In opinia AKF, nu exista o legislatie care sa protejeze eficient si consecvent habitatul koala: „Nu este neaparat pentru ca legislatia nu exista, ci pentru ca nu exista intotdeauna vointa politica de a implementa, monitoriza si pune in aplicare o astfel de legislatie. ”.

Deoarece koala nu sunt tinuti in gradini zoologice sau sanctuare pentru animale salbatice, responsabilitatea pentru conservarea lor revine guvernului, la fel ca si habitatul lor.

Koalas sunt in declin grav si sufera efectele distrugerii habitatului, atacurilor cainilor domestici, accidentelor de circulatie si incendiilor de padure, exacerbate de schimbarile climatice. Cifrele oficiale spun ca 30% din populatia de koala a murit de cand au inceput incendiile, care au devastat Australia din septembrie 2019.

Introducerea koala in alte ecosisteme este o idee proasta

Cum am putea salva koala ramasi din Australia? Exista o propunere cetateneasca de a incerca sa introduca koala in Noua Zeelanda, un loc in care ar putea prospera si unde sunt treizeci de mii de hectare de eucalipt.

Insa, deocamdata, Guvernul nu este in favoarea realizarii acestei initiative, dar a declarat ca va incerca sa controleze incendiile pentru ca koala sa ramana in habitatul lor natural.

Desi, la prima vedere, ideea de a introduce koala intr-un alt habitat pare buna, exista multe elemente de luat in considerare atunci cand introducem o noua specie intr-un alt ecosistem.

In opinia lui Luis Javier Palomo Munoz, profesor de biologie animala la Universitatea din Malaga si membru al Societatii Spaniole pentru Conservarea si Studiul Mamiferelor (SECEM), este o initiativa total nerecomandabila : „Exista (si nu a fost ) vreodata) koala in Noua Zeelanda, deci ar fi un act total nepotrivit. Ar fi o specie total straina in acel habitat, o specie invaziva si deplasata, care ar putea cauza probleme serioase faunei native din Noua Zeelanda. Nu exista mamifere native pe aceste insule (cu exceptia liliecilor) si exista exemple clare ale dezastrului pe care l-a adus introducerea speciilor din Australia pe aceste insule”.

Alternativa, continua L. Javier, este consolidarea populatiilor existente, in zonele in care exista in prezent koala sau unde au existat in ultima vreme, si refacerea habitatelor arse de incendii, desi aceasta este o sarcina foarte complicata si costisitoare: „Cel mai bun lucru ar fi sa pastrati exemplarele care pot fi salvate din zonele cele mai afectate in centre de recuperare unde sunt tinute si crescute in captivitate pana cand vor putea fi reintroduse inapoi in zonele lor originale”.

In general, introducerea speciilor exotice contravine conservarii biodiversitatii locale. Din acest motiv, profesorul de Stiinte ale Vietii la Universitatea din Alcala de Henares, Jose Maria Rey Benayas, considera ca acest tip de actiune ar trebui folosit doar in cazuri foarte extreme.

In plus, Noua Zeelanda este o tara lider in eradicarea speciilor exotice care  are in prezent un program de eradicare foarte ambitios: „Din acest motiv, initiativa de introducere a koala se ciocneste frontal cu aceste obiective”, explica Rey Benayas.