Zurich: Mergi cu tramvaiul Art and Design

Categories Timpul LiberPosted on

Zurich are 16 linii de tramvai, dar una dintre ele merita un capitol aparte: este 4, care traverseaza capitala economica a Elvetiei de la nord-est la sud-vest, diagonala in care atinge cateva dintre cele mai importante puncte culturale si de design ale orasului.

Pentru pretul unui bilet, se poate urca si cobori in diferite puncte in care coexista muzee de istorie si arta, centre de design, baruri inovatoare, magazine de produse reciclate si un pavilion proiectat de unul dintre marii arhitecti ai secolului XX.

Muzeul de Design

Unul dintre punctele sale de plecare este gara Altstetten, care dupa trei opriri te aduce mai aproape de prestigiosul Muzeu de Design din Zurich.

Infiintata in 1875, prezinta expozitii regulate de design industrial, produse, grafica, tipografie, fotografie, mobilier, bijuterii, moda, artizanat, arhitectura si peisaj.

Cu o mostenire de 500.000 de articole si recenzii, are creatii ale unor talente precum Le Corbusier, Max Bill, Herbert Matter, Rene Burri si Freitag, printre altii. Vom reveni la acesta din urma.

Teatrele Schiffbau

La o scurta plimbare, aproape fara a lua tramvaiul 4, se afla vechiul santier naval Schiffbau, care isi pastreaza structura de caramida si portile mari din fier forjat.

Teatrele din Schiffbau, precum si muzeele si galeriile din Lowenbrau-Areal, sunt exemple demne de fabrici transformate in centre culturale.

Este o combinatie de pol gastronomic si cultural cu trei etape: Schiffbauhalle, Box si Matchbox, care sunt combinate cu programele de jazz ale clubului Moods.

Complexul Schiffbau. Fototurismul Elvetiei

Pentru a lua masa, exista ofertele inovatoare de la LaSalle si barul Niettturm, la care se poate accesa printr-un lift pentru vederi bune ale vestului Zurich.

Tramvaiul 4 deviaza spre raul Limago, asa ca la statia Schiffbau care se indreapta spre sud trebuie sa mergeti pana la sediul stralucitor Freitag.

Aceasta este o semnatura a modelelor de genti reciclate, renumite pentru ca sunt realizate cu panza de camion.

Succesul initiativei, promovata de doi tineri antreprenori in 1993, este reprezentat de magazinul lor Flaship, creat cu containere maritime stivuite precum „un zgarie-nori bonsai”, asa cum l-au botezat creatorii sai.

Inainte o berarie, astazi un spatiu pentru arta

Cand tramvaiul 4 ajunge la nodul rutier Escher-Wyss-Platz, se poate ajunge la complexul Lowenbrau-Areal , care, la fel ca si Schiffbau mentionat mai sus , este un alt exemplu interesant de constructie industriala transformata in centru cultural.

Timpul vechii berarii domina cu doua silozuri inalte de beton, unde apare figura eleganta si puternica a unei cladiri de 70 de metri inaltime, care are un colier care aminteste mai mult decat unul de o cobra.

Exista Muzeul de Arta Moderna Migros, unde au expus talente precum Urs Fischer, Ugo Rondinone si Yoko Ono.

Fondata de colectionarul si omul de afaceri Gottlieb Duttweiler, are o mostenire de 1.300 de lucrari, dintre care o treime sunt artisti elvetieni.

Alaturi, la numarul 270 Limmatstrasse, se afla Kunsthalle Zurich, una dintre cele mai importante galerii dedicate artei contemporane din oras.

Momentan inchisa din cauza pandemiei, este de asteptat ca la deschidere sa-si reia calendarul interesant de expozitii individuale si colective.

Arta si gastronomie sub piste

Intre statiile Dammweg si Quellenstrasse se afla viaductul pe unde trece una dintre ramurile care pleaca din Gara Centrala din Zurich.

O portiune de 500 de metri a acestei infrastructuri, datand din 1894, a fost reciclata ca un centru plin de viata pentru petrecerea timpului liber si viata sociala, unde sub cele 36 de arcade se afla magazine de delicatese, galerii de arta, marci de moda si sport.

Dar cel mai atractiv nucleu este piata Markthalle, unde fermierii din apropiere isi ofera produsele.

Muzeul orasului

Cand raul Limago coteste spre sud, dupa ce coborati la statia Sihlquai, mergeti cativa pasi pana la Museumstrasse, care, dupa cum sugereaza si numele, duce la Muzeul National din Zurich, la o aruncatura de bat de Gara Centrala de oras. Imposibil de ratat.

Landesmuseum este o calatorie prin trecutul acestei metropole si al regiunii sale din timpuri preistorice pana in prezent, intr-o cladire care aminteste de castele din povestile copiilor, cu o aripa adaugata in 2016 care contrasteaza cu formele sale geometrice.

Platforma pentru creativitate

Tramvaiul 4 isi continua drumul paralel cu raul Limago, iar in inima orasului vechi se apropie de Helmhaus, o veche casa medievala care a fost sediul justitiei si al pietei, transformata intr-un centru de expozitii pentru artistii locali.

Situat la cativa pasi de catedrala Grossmunster, acest centru organizeaza aproximativ cinci expozitii anuale, intr-o platforma interesanta a artistilor emergenti.

Leaganul dadaismului

Ocolind blocul puteti vizita Dadahaus, vechea taverna Cabaret Voltaire unde s-a nascut miscarea Dada acum 100 de ani; cand pictori, fotografi, muzicieni, dansatori si scriitori au dat arta peste cap.

In vechiul Cabaret Voltaire in urma cu un secol a aparut miscarea dadaista, care a revolutionat tiparele artei contemporane.

Casa organizeaza expozitii si evenimente, si are o mica biblioteca specializata in acest curent artistic. De asemenea, puteti vizita Hotelul Limmatblick, unde toate camerele au fost mobilate individual in stil Dada.

Muzeul modernismului

Aici trebuie sa facem o paranteza. Tramvaiul 4 nu duce direct la Kunsthaus, dar o plimbare de 10 minute prin cartierul Niederdorf face usor accesibil.

Aici se afla cea mai importanta colectie de modernism din oras, cu lucrari de Picasso, Monet, Pollock, Munch, Chagall si, mai ales, Alberto Giacometti.

Dar exista si lucrari din diferite curente care dateaza din secolul al XIII-lea, de la picturi medievale la scoli flamande precum Rembrandt si scoli italiene precum Domenichino.

Casa versurilor

Revenind la tramvaiul 4, de la statia Opernhaus, puteti vedea Opera din Zurich, care este poate surprinzatoare pentru dimensiunile mai mici in comparatie cu alte mari teatre de opera.

Opera din Zurich. Fototurismul Elvetiei

Sala sa de 1.100 de locuri a vazut cantareti de talia Cecilia Bartoli, Renee Fleming si Placido Domingo, precum si dirijori de calibrul lui Nikolaus Harnoncourt, Christoph von Dohnanyi si Carlo Rizzi.

Incheiati cu Le Corbusier

Si ajungem la punctul final: pavilionul Le Corbusier, situat langa statia Hoschgasse.

Cladirea proiectata de genialul arhitect franco-elvetian, pe malul estic al lacului Zurich, a fost comandata de colectionarul Heidi Weber.

Locul merita vizitat pentru formele geometrice ale structurii sale, acoperite cu panouri colorate care par a fi luate dintr-un tablou al lui Pietr Mondrian.

Acolo este expusa colectia interesanta a acestui patron, precum diverse documente despre viata si opera lui Le Corbusier.