Se pot transforma albinele normale in albine ucigase

Categories CulturaPosted on

Albinele africanizate, cunoscute in mod obisnuit ca „albine ucigase”, sunt mult mai agresive decat omologii lor europeni. Acum, o echipa de cercetatori a examinat modificarile neuropeptidelor care au loc in creierul acestor albine in timpul comportamentului lor agresiv si au demonstrat ca pot transforma albinele normale in „ucigase” prin injectarea lor cu anumite peptide.

Doar cateva neuropeptide fac diferenta intre o albina si alta care are o nevoie iritabila de a ucide orice se misca.

au comparat neurochimia lor cu cea a rudelor lor mai docile si au descoperit ca aceasta se datoreaza in mare parte unei schimbari chimice surprinzator de simple.

Reputatia albinelor ucigase este bine meritata. Veninul lor nu este mai mortal decat albinele obisnuite si sunt chiar putin mai mici, dar sunt incredibil de agresivi si nu este nevoie de multa provocare pentru a induce un roi de aceste albine intr-o masina de durere furiosa si usturatoare.

Aceste insecte pline de capcana, cu dungi au aparut la sfarsitul anilor 1950, dupa ce apicultorii brazilieni au importat o varietate africana de

Apis mellifera scutellata pentru a creste productia de miere. Se pare ca albinele nu au inteles prea bine literele mici si albinele au ajuns sa plateasca pentru asta.

De atunci, acesti hibrizi agresivi s-au raspandit pana la nord pana in California si raman o amenintare legitima. Cateva sute de oameni si-au pierdut viata din cauza intepaturii sale necrutatoare. Si este ca aceasta subspecie este, de asemenea, extrem de sensibila la prezenta fiintelor umane. De obicei ataca ochii si fata, iar singurul lucru pe care il poti face in privinta lor este sa fugi.

au trebuit sa colecteze o proba de albine ucigase (ceva nu lipsit de pericol). Folosind un truc destul de curios, au reusit sa-i prinda pentru a-si observa minuscul creier.

Comparatia intregii game de proteine ​​din creier de la doua mostre de albine folosind imagistica spectrala de masa a dezvaluit o diferenta clara, dar simpla.

Apis mellifera Allatostatin A, o neuroproteina despre care se stie deja ca joaca un rol cheie in invatarea si memoria albinelor, precum si in dezvoltarea lor generala.
Peptidele legate de tahikinina, par sa influenteze procesarea senzoriala.

La hibrizii agresivi, aceste doua grupuri de neuropeptide au fost taiate in proteine ​​mai scurte si au fost gasite in diferite grupuri de tesut cerebral numite neuropili.

Pentru a verifica daca aceste proteine ​​au fost semnificative in transformarea comportamentului albinelor, oamenii de stiinta au injectat forme trunchiate ale acestor neuropeptide in creierul unui grup de albine neagresive.

Cu toate acestea, inca nu se stie de ce dimensiunea si distributia acestor neuropeptide conduc la un astfel de comportament agresiv. A afla mai multe despre cascada de efecte pe care aceste proteine ​​le au asupra sistemului nervos al unei albine ne-ar putea spune mai multe despre dezvoltarea sistemelor nervoase albinelor, precum si a celor ale insectelor in general.