Semnele imbatranirii premature

Categories SanatatePosted on

Vedem din ce in ce mai des pe strada adolescenti care au albit inainte de vreme sau aflam despre vreun tnar ca sufera de diabet sau de arteroscleroza. Acestea sunt semne ale unei posibile imbatraniri premature.

Opiniile vizavi de cand ncepe varsta a treia oscileaza in jurul a 60 de ani. Cei mai multi specialisti sustin ca aceasta etapa ncepe odata cu pensionarea. Iar varsta de pensionare variaza de la tara la tara (n Romnia, femeile se pensioneaza la 57 de ani si 5 luni, iar barbatii la 62 de ani si 5 luni). Medicii au cazut nsa de acord ca exista anumite boli care sunt specifice varstei a treia, boli ca arteroscleroza, osteoporoza, boala Alzheimer. Atunci cand simptome ale acestor boli apar la un tanar, pacientulului i se poate pune un diagnostic de mbatrnire prematura.

Cauze generatoare

imbatranirea prematura poate sa apara la orice varsta, tinnd cont si de faptul ca varsta biologica nu este aceeasi cu varsta cronologica. Expunerea ndelungata la diversi factori precum medii toxice (chimice sau metale grele), la radiatiile solare, stresul sau inactivitatea prelungita pot sta la baza declansarii unor boli pe care de obicei le facem dupa varsta de 60 de ani. In alte cazuri, simptomele imbatranirii premature apar dintr-o data, in urma unor traume sau a altor evenimente medicale: un atac de cord, atunci cand individul afla ca sufera de o boala incurabila, cum este cancerul, cand fenomenul imbatranirii premature este rezultatul unor modificari hormonale etc.

Forme de manifestare

Primul simptom care ar trebui sa ne dea de gndit este durerea (nu neaparat intensa), care se prelungeste. Corpul ne transmite astfel informatia ca ceva nu este in regula. Durerea poate fi rezultatul unei inflamatii sau o presiune asupra unuia dintre organele interne. Sau putem constata, in urma unor investigatii medicale de rutina (de aceea controlul medical anual nu ar trebui neglijat), ca avem probleme legate de circulatia sanguina, de digestie, ori ca inima noastra nu mai functioneaza la parametri optimi. Ar trebui sa fim cu mult mai atenti si la fenomene care pot sa nu ni se para anormale. Caderea parului poate sa nu fie rezultatul folosirii unor sampoane de calitate indoielnica, ci semnalul ca au aparut alte anomalii in corpul nostru, care ar trebui imediat remediate. La fel, imbatranirea si pierderea elasticitatii pielii la varste tinere este un semn ca poate trecem printr-o schimbare hormonala, care ne afecteaza nu doar infatisarea exterioara, ci si functionare interioara a corpului.

Malformatii genetice

Exista si cazuri cand imbatranirea prematura este cauzata de malformatii genetice. Sunt cazuri extreme n care copii de numai ctiva ani sufera de boala Alzheimer, arteroscleroza, diabet sau au caracteristicile fizice ale unui om de 80 de ani. Cercetatorii care au studiat astfel de cazuri au descoperit ca de vina sunt anumite modificari genetice. Exista o anumita gena raspunzatoare de mbatrnire, iar copiii care sufera de mbatrnire prematura, au aceasta gena modificata. De obicei, ei nu ajung la varsta majoratului si mor de boli specifice varstei a treia precum atacul de inima sau congestia cerebrala.

Remedii

Atunci cand constatam ca ne-au aparut semne de imbatranire prematura trebuie sa luam imediat masuri. Trebuie mai nti sa identificam corect care sunt factorii declansatori si sa tratam fiecare simptom in parte, in functie de specificul fiecarui organism uman. Exista si unele remedii pe care le putem numi universale, dar care de obicei sunt drastice: schimbarea modului de viata, modificarea dietei, detoxifierea organismului. De asemenea, este absolut necesara reducerea stresului (sau macar a unora dintre factorii care l provoaca) care se poate face prin diverse modalitati: masaj, hidromasaj, consiliere psihologica. Miscarea fizica, practicarea unui sport in general contribuie la vitalizarea sensibila a unui organism obosit.

cand suntem batrni?

Durata de viata a oamenilor a nregistrat de-a lungul timpului oscilatii enorme. Celebrul personaj biblic Mathusalem a trait, se spune n Geneza, 969 de ani. Nu stim cam la ce varsta putea fi el considerat batrn. La cealalta extremitate putem spune ca se afla epoca feudala. Pe atunci, Dante Aligheri spunea ca batranetea ncepe pe la 45 de ani. Dar si astazi nregistram variatii considerabile, de la tara de tara: daca australienii au o speranta de viata de 80 de ani, in Mozambic aceasta se situeaza la numai 40 de ani. In Romnia, speranta de viata actuala este, in medie, de 71 de ani.